wyznacz wzór funkcji homograficznej f określonej wzorem : f(x)=U{ax+2}{x-3}, wie
A: | | ax+2 | |
a) wyznacz wzór funkcji homograficznej f określonej wzorem : f(x)= |
| , wiedząc ze do |
| | x−3 | |
jej wykresu należy punkt A=(1,−2)
b)jakie przekształcenie należy wykonać, aby wykres funkcji f otrzymać z wykresu funkcji
oblicz wartość liczby m.
| | 2(x+1) | |
Z podpunktu a otrzymałam f(x)= |
| ale b nie wiem jak ruszyć |
| | x−3 | |
19 kwi 16:55
A: Pomoże ktoś?
19 kwi 17:08
===:
dobre −

b) x≠0 i pomnóż obie strony przez x
19 kwi 17:13
===:
zażartowałem −

Umiesz przekształcić do postaci kanonicznej?
19 kwi 17:16
19 kwi 17:22
===:
dokładnie −
19 kwi 17:24
A: i teraz to do wspólnego mianownika
19 kwi 17:25
===:
przeczytaj jeszcze raz treść
19 kwi 17:27
A: aaa czyli chodzi ze należy przesunać o 3 w prawo i 2 w górę ?
19 kwi 17:33
===: i m=

?
19 kwi 17:39
A: 8?
19 kwi 17:50
===: pewnie
19 kwi 17:58
A: dzieki
19 kwi 18:10
===:
−
19 kwi 18:12