Logarytmy
Biedroneczka : Niech log
am=2, log
ab=3 i log
ac=6
Wyznacz log
abcm
Pozdrawiam
19 kwi 16:29
Dwukropek : Spróbuj z twierdzeń o logarytmach
19 kwi 16:52
pigor: ..., np. tak przy odpowiednich
(jakich ?) założeniach kolejno :
| | 1 | | 1 | |
logabcm = |
| = |
| = |
| | logmabc | | logma+logmb+logmc | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| | 1logam + 1logab + 1logac | | 12 + 13 + 16 | |
| | 1 | | 6 | | 6 | |
= |
| * |
| = |
| = 1 . ...  |
| | 12 + 13 + 16 | | 6 | | 3+2+1 | |
19 kwi 17:12
Dwukropek : W obliczeniach wkradł Ci się mały błąd dlatego odp wychodzi
15
19 kwi 18:31
19 kwi 18:33