Arkusz maturalny pr
Dżepetto 18: Dana jest funkcja y= x3 dla dowolnej liczby rzeczywistej x. Wyznacz punkt P(p,p3) lezacy na
wykresie funkcji f najblizej pkt A(0,4)
19 kwi 15:39
Dżepetto 18: Mój zamysł: obliczyć odległość pkt A od P, następnie poprzez pochodną wyznaczyć najmniejszą
odległość− pkt najbliżej leżący na wykresie funkcji y=x
3?
Jeśli brakuje czegoś proszę pomóżcie
19 kwi 15:52
Dżepetto 18: Ktoś, coś?
19 kwi 16:18
Dżepetto 18: Raczej nie wychodzi

powstaje y=6x
5+2x−8
ma tylko mz w x=1
Ekstremum się zgadza ale na rozwiązaniu graficznym nie pasuje punkt P(1,1)
19 kwi 16:27
Dżepetto 18: może jednak?
19 kwi 17:14