ostrosłup
dipsi: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a. Płaszczyzna przechodząca
przez krawedź podstawy i środek wysokości tego ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem α. Wyznacz objetość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
19 kwi 15:36
dero2005:

dane: a, α
H = 2EO
myślę, że tyle podpowiedzi wystarczy
19 kwi 16:56
dipsi: chyba nie wiem jak to skończyc bo jak moge połączyc 2EO z a
19 kwi 17:13
dero2005:
oblicz to
wstaw za h
p dane z pierwszego wzoru
19 kwi 17:25
dipsi:
jak policzyć h ściany bocznej
| | a | | a | |
chciałam z pitagorasa h2= |
| +tg2α* |
| |
| | 12 | | 3 | |
19 kwi 17:42
dipsi: już mam
19 kwi 17:46
dero2005:
| | √15 | |
hs = √H2 + (13hp)2 = √a23tg2α + a212tg2α = a*tgα |
| |
| | 6 | |
19 kwi 17:49