prawdopodobieństwo
Marta: A, B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A)=0,8 i P(B)=0,7, to
P(A'∩B)+P(A∩B')≤0,5
Doszlam do momentu 0,5≤P(A∩B) i nie wiem co dalej, mogę to pomnożyć? Proszę o pomoc, z góry
dzięki
19 kwi 15:35
Marta: Pomoże ktoś?
19 kwi 17:19
pigor: ... , dobrze ...

doszłaś, a więc jeszcze raz,
a widzę to np. tak ::
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B) = 0,8+0,7−P(A∩B) ≤ 1, stąd (*)
−P(A∩B) ≤− 0,5 ;
także P{AUB)=
P(A'∩B)+P{A∩B')+P{A∩B) ≤1, jako suma prawdopodobieństw
3−ech zbiorów (zdarzeń) rozłącznych (wykluczających się), to stąd i z (*)
P(A'∩B)+P{A∩B') ≤1−P{A∩B)=1−0,5=
0,5 .c.n.w. ...
19 kwi 17:51
Marta: Dziękuję

a gdyby tak dojść do postaci P(A∪B)≤1 to też byłoby dobrze, czy to jest zawsze
prawdziwe?
19 kwi 18:06
19 kwi 22:43
Gustlik:

Najlepiej to rozpisał
pigor, mozna do tego dowodu pomóc sobie powyższym rysunkiem.
Na rysunku widać, że jeżeli P(AUB)=1, to P(A'∩B)+P(A∩B')=0,2+0,3=0,5. Jezeli będziemy
"przesuwać" zbiór B w lewo, w stronę zbioru A, czyli P(AUB)≤1, to oba te prawdopodobieństwa
bedą maleć, czyli P(A'∩B)+P(A∩B')≤0,5. Z takiego rysunku mozna dojść łatwo do metody
pigora.
20 kwi 00:29