www
grzanka: proszę o sprawdzenie
Punkty A = (4, 7), B = (−5, −5) i C = (2, −4) są wierzchołkami trapezu prostokątnego
ABCD o podstawach AB i CD. Wyznacz współrzędne wierzchołka D.
prosta AB : (y−7)(−5−4)−(−5−7)(x−4)=0
prosta równoległa do AB i przechodząca przez pkt C
teraz prosta prostopadła przechodząca przez pkt A
7 = −3 + b
b = 10
szukany pkt D jest w miejscu przecięcia się poniższych prostych
| 12 | | 9 | | 60 | |
| x + |
| x − |
| − 10 = 0 |
| 9 | | 12 | | 9 | |
48x + 27x − 240 − 360 = 0
75x = 600
x = 8
y = 4
D(8,4)