Rozwiąż równanie
Majjjka: Rozwiąż równanie (x2 + 4x − 21)(x+ 1) = (x2 + 3x + 2)(x − 3 ) .
x3+x2+4x2+4x − 21x − 21 = x3 − 3x2 +3x2 − 9x +2x − 6 , czy jest ok ?
19 kwi 15:15
kix: można i tak, ale lepiej rozłożyć trójmiany
19 kwi 15:20
Majjjka: tzn ? Mam jakąś pustkę w głowie dzisiaj...
19 kwi 15:20
Majjjka: Ok,juz kojarze...
19 kwi 15:21
kix:
x2+4x−21 można rozłożyć to postaci iloczynowej
x2+4x−21 = (x+7)(x−3), to samo można zrobić z trójmianem z prawej strony
19 kwi 15:29
Majjjka: Dziekuje Ci bardzo serdecznie.
19 kwi 15:30
Majjjka: Kurde nie moge rozlozyc tego z drugiej strony...
19 kwi 15:34
kix: Δ=1
19 kwi 15:37
kix: (x+2)(x+1)
19 kwi 15:38
Majjjka: Dziekuje
19 kwi 15:42