matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
Ka.:
n
2
+ 3
Jeśli suma n początkowych wyrazów ciągu (c
n
) jest określona wzorem: S
n
=
to ile
n
jest równy trzeci wyraz tego ciągu?
2 gru 18:42
Ka.:
2 gru 19:08
kaz:
12
7
24
21
1
S
3
−S
2
=(a
1
+a
2
+a
3
)−(a
1
+a
2
)=
−
=
−
=
3
2
6
6
2
2 gru 19:32
ula:
1+3
S
1
=a
1
=
=4
1
4+3
S
2
=a
1
+a
2
=
=
7
2
2
S
3
=a
1
+a
2
+a
3
=
12
3
=4 a
3
=S
3
−S
2
=4−
7
2
=
1
2
2 gru 19:33