prawdopodobieństwo
abc: z talii 52 kart losujemy jedną kartę a z pozostałych drugą. prawdopodobieństwo tego, że za
drugim razem wylosujemy asa jesli wiadomo, że pierwszą kartą był kier jest równe?
19 kwi 14:26
Jacek: Ω − zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch kart niepowtarzających się z uwzględnieniem
kolejności
|Ω|=52*51
A − zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch kart niepowtarzających się z uwzględnieniem
kolejności, pod warunkiem, że pierwsza karta jest kierem
|A|=13*39+13*12
B − zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch kart niepowtarzających się z uwzględnieniem
kolejności, pod warunkiem, że druga karta, jest asem
|A∩B|=13*3+12*1
| | P(A∩B) | | |A∩B| | |
P(B|A)= |
| = |
| |
| | P(A) | | |A| | |
19 kwi 15:47