matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo tyu: W urnie jest pięć kul białych o numerach 1,2,3,4,5 oraz trzy kule czarne o numerach: 1,2,3. Losujemy bez zwracania dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwsza wylosowana kula będzie biała, a druga będzie miała numer 1. Mam pytanie do tego zadania. Dlaczego tutaj omegi nie liczę ze wzoru na kombinację, lecz ze wzoru na wariacje bez powtórzeń

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

W zadaniach z rzutem monetą zawsze do liczenia omegi stosuje się wzór na kombinacje

19 kwi 14:05
J:

nawias
8
nawias
nawias
2
nawias

a kto powiedział,że nie możesz ? IΩI =

19 kwi 14:08
J: nie ..jednak wariacje emotka ... interesuje nas kolejność .... pierwsza kula biała emotka
19 kwi 14:11
tyu: bo omega wychodzi wtedy 28, chyba że źle liczę. W odpowiedziach jest IΩI=56
19 kwi 14:11
J: OK ..tak jak napisałem w drugim poście..IΩI = 8*7 emotka
19 kwi 14:12
tyu: a mógłbyś mi wytłumaczyć choć trochę dlaczego wariacja? Chyba to jest ten przypadek, że najpierw losuje jedną kulę na 8 sposobów, a potem drugą na 7 sposobów, a nie jednocześnie 2 kule na 28 sposób
19 kwi 14:13
J: Generalnie: jeśli kolejność jest nieistotna, to możesz stosować obydwie metody, jeśli jest ,to tylko wariacje bez powtórzeń
19 kwi 14:14
tyu: Zawsze jak w poleceniu jest wylosowano 7 kul spośród 49 kul, to kojarzę sobie lotto, i tam

nawias
49
nawias
nawias
7
nawias

stosuje się wzór
i tutaj też myślałem, że tak trzeba

19 kwi 14:16
J: Jesli w urnie są kule białe i czarne i pytają o prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej i czarnej,to kolejność losowania jest nieistotna...jeśli pierwsza ma być biała to kolejność losowania jest istotna
19 kwi 14:17
J: zauważ,że w lotto kolejność jest nieistotna
19 kwi 14:17
tyu: okej. Dzięki
19 kwi 14:18