prawdopodobieństwo
tyu:
W urnie jest pięć kul białych o numerach 1,2,3,4,5 oraz trzy kule czarne o numerach: 1,2,3.
Losujemy bez zwracania dwie kule.
Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwsza wylosowana kula będzie biała, a druga będzie miała numer
1.
Mam pytanie do tego zadania. Dlaczego tutaj omegi nie liczę ze wzoru na kombinację, lecz ze
wzoru na wariacje bez powtórzeń
| | | |
W zadaniach z rzutem monetą zawsze do liczenia omegi stosuje się wzór na kombinacje | |
| | |
19 kwi 14:05
J:
| | | |
a kto powiedział,że nie możesz ? IΩI = | |
| | |
19 kwi 14:08
J:
nie ..jednak wariacje

... interesuje nas kolejność .... pierwsza kula biała
19 kwi 14:11
tyu: bo omega wychodzi wtedy 28, chyba że źle liczę.
W odpowiedziach jest IΩI=56
19 kwi 14:11
J:
OK ..tak jak napisałem w drugim poście..IΩI = 8*7
19 kwi 14:12
tyu: a mógłbyś mi wytłumaczyć choć trochę dlaczego wariacja?
Chyba to jest ten przypadek, że najpierw losuje jedną kulę na 8 sposobów, a potem drugą na 7
sposobów, a nie jednocześnie 2 kule na 28 sposób
19 kwi 14:13
J:
Generalnie: jeśli kolejność jest nieistotna, to możesz stosować obydwie metody, jeśli jest ,to
tylko wariacje bez powtórzeń
19 kwi 14:14
tyu: Zawsze jak w poleceniu jest wylosowano 7 kul spośród 49 kul, to kojarzę sobie lotto, i tam
| | | |
stosuje się wzór | i tutaj też myślałem, że tak trzeba |
| | |
19 kwi 14:16
J: Jesli w urnie są kule białe i czarne i pytają o prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej i
czarnej,to kolejność losowania jest nieistotna...jeśli pierwsza ma być biała to kolejność
losowania jest istotna
19 kwi 14:17
J:
zauważ,że w lotto kolejność jest nieistotna
19 kwi 14:17
tyu: okej. Dzięki
19 kwi 14:18