Zadanie na prędkość.
Przemo: Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj rowerzyści.
Rowerzysta jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią prędkością mniejszą od
25 km/h. Rowerzysta jadący z miejscowości A do miejscowości B wyjeżdża o 1 godzinę wcześniej i
jedzie ze średnią prędkością o 7 km/h większą od średniej prędkości drugiego rowerzysty.
Rowerzyści spotkali się w takim miejscu, że rowerzysta jadący z miejscowości A przebył do tego
miejsca 9/13 całej drogi z A do B. Z jakimi średnimi prędkościami jechali obaj rowerzyści?
I mam pytanie. Kiedy jestem na etapie policzenia prędkości (x1,x2) wychodzi mi współczynnik
kierunkowy funkcji na −. Tj : −7t2+77t−126. W takim wypadku x1 i x2 wyjdzie na minusie,
ponieważ 2a da −14. Wiem, że całość można skrócić przez −7, ale co w przypadku kiedy pojawi
się zadanie w którym parametry nie będą mogły się podzielić i współczynnik a będzie na minusie
? Bo przecież prędkość nie może być ujemna.
19 kwi 14:04
pigor: ..., z warunków zadania 182 :13=14 i 0<
v=?= v B < 25 (*) ,
to np. tak ::
| | 9*14 | | 4*14 | |
t A= t B+1 ⇔ |
| = |
| +1 /* v(v+7) ⇔ |
| | v+7 | | v | |
⇔ 126v= 56(v+7) + v(v+7) ⇔ 126v= 56v+392+v
2+7v ⇔ v
2−63v+392=0 ⇔
⇔
v2−9*7+8*49=0 i Δ= 81*49 −32*49= 49
2, to stąd i z (*)
v=
12(56−49)=
v B=3,5 [
kmh] ⇒ v+7=
v A=10,5 [
kmh] . ...
19 kwi 15:24