Obliczenie dziedziny funkcji
MatmaOnly: Dziedzina dla:
y = log x + log(2−x)
x>0 i
2−x>0 → x<2
czyli x∊(0,2). Zgadza się?
19 kwi 13:46
MatmaOnly: | | x | |
a dla funkcji y = log |
| jaka jest dziedzina? |
| | 2x − 1 | |
19 kwi 13:47
19 kwi 13:51
MatmaOnly: | | 1 | |
czyli w 2) D = x∊R\{0, |
| } |
| | 2 | |
a w 1) nie rozumiem skąd to się wzięło.
19 kwi 14:31
J:
mianownik nie moze być zerem
19 kwi 14:34
MatmaOnly: wyżej rozpatrując log x, to:
D: x≠0
i log(2−x) :
Jak to wygląda w tym przypadku od strony teorii, powinienem wymnożyć x i (2−x) i to co wyjdzie
obliczyć jako ≠0?
19 kwi 14:37
MatmaOnly: aaaa kurde. Myślałem że to "1) 2x − 1 ≠ 0" z pierwszego postu jest odnośnie mojej pierwszej
wypowiedzi
19 kwi 14:38
J:
nie .. to dwa warunki do drugiej funkcji
19 kwi 14:39
MatmaOnly: czyli dziedzina dla:
y = log x + log(2−x)
to x∊(0,2)
rozpatruję dwa przypadki.
19 kwi 14:40
J:
tak .. i obydwa muszą zachodzić jednocześnie
19 kwi 14:41