qqq
grzanka : sprawdzenie 3 zadań
1 .W ciągu arytmetycznym (a
n) dane są wyrazy: a
3 = 5, a
5 = 13. Oblicz, ile wyrazów ciągu
(a
n) jest mniejszych niż 83.
a
3 = a
1 + 2r ⇒ a
1 = a
3 − 2r
a
5 = a
1 + 4r
5 = a
1 + 2r
13 = a
1 + 4r
−8 = −2r
r = 4
a
1 = −3
a
n = −3 + 4n −4
a
n = 4n − 7
4n − 7 < 83
n < 22,5
n = 22
2. Uzasadnij, ze żadna liczba rzeczywista nie jest rozwiązaniem równania
(2x+1)(2x−3) = 8x − 12
4x
2 − 12x + 14 = 0
2x
2 − 6x + 7 = 0
Δ < 0 więc równanie nie ma rozwiązań
3. Rozwiązaniem nierówności −x
2 + 10x − 5a < 0 jest zbiór (−
∞, 5) ∪ (5, +
∞). Wyznacz a.
Δ = 100 − 20a
a = 5
spr
−x
2 +10x − 25 < 0
x
2 − 10x + 25 > 0
(x−5)
2 > 0
x ∊ (−
∞, 5) ∪ (5, +
∞)