Prosze o rozwiązania
Majjjka: 1 . Udowodnij, że jeżeli b ⁄= 0 i a ⁄= −b , a/b * a/a+b = a/b − a/a+b . Prosze o pomoc.
2. Suma log9 27 + 1 9jest równa
3.Ciąg (an) określony jest wzorem an = (2n − 9)2 − 25 , gdzie n ≥ 1 . Liczba ujemnych wyrazów
tego ciągu jest równa
4. Prosta y = mx + 3 tworzy z dodatnimi półosiami układu współrzędnych trójkąt o polu 7.
Wyznacz m .
Prosze o pomoc.
19 kwi 13:36
5-latek: w zadaniu nr 1 brakuje czegos
nr 2 = 0,5*3log33+19= policz
nr 3 rozwiąż nierownosc (2n−9)2−25<0 i pamiętaj z e n∊N+ Na razie rozwiąż to
19 kwi 13:52
Majjjka: Kurde pomyliłam się w drugim zadaniu. Powinno byc log9 27 + 1
19 kwi 14:00
Majjjka: Jak poprawiłam ten log to wynik wyszedł mi 3 ,czy dobrze ?
19 kwi 14:02
5-latek: | | 1 | |
Masz wzor logan bm= |
| *mloga b |
| | n | |
| | 1 | |
log9 27= log32*33= |
| *3*log33+1= |
| | 2 | |
19 kwi 14:07
Majjjka: Zad. 3 ( 4n2− 36n + 81) − 25 < 0

?
19 kwi 14:10
5-latek: Skoncz to drugie zadanie najpierw
19 kwi 14:15
Majjjka: 1/2 * 3log 1+1 na razie jest ok?
19 kwi 14:23
Majjjka: Wyszedł mi wynik 5/2 ok ?
19 kwi 14:24
5-latek: 
powinno być tak
| 1 | |
| *3*1+1= bo log33=1 ze wzoru loga a=1 |
| 2 | |
19 kwi 14:26
5-latek: Ale wynik masz dobry
19 kwi 14:27
Majjjka: 1/2 * 3 log3 3 +1 = 3/2 log 1+1 ?
19 kwi 14:29
Majjjka: Ok,dziekuje
19 kwi 14:29
5-latek:
Teraz następne 4n2−36n+81−25<0 dalej to uprość
19 kwi 14:33
Majjjka: 4n2 − 36n + 56 < 0 / 4
n2 − 8n + 14 < 0 i z tego delte ?
19 kwi 14:37
Majjjka: Delta wyszła mi zero i rozwiązanie wyszło mi 4,5
19 kwi 14:37
5-latek: 4*9=36 a nie 4*8
19 kwi 14:38
Majjjka: Zle spojrzałam. Rozwiązanie wyszło mi 4.
19 kwi 14:39
5-latek: zle
n2−9n+14<0
Δ= b2−4*a*c=
19 kwi 14:44
5-latek: Δ=(−9)2−4*1*14= 81−56=
19 kwi 14:46
Majjjka: x1 = −4 i x2 = 13
19 kwi 14:47
Majjjka: kurde zle...
19 kwi 14:48
Majjjka: x1 =2 i x2 = 7
19 kwi 14:48
Majjjka: xe ( 2,7 ) dziekuje.
19 kwi 14:50
5-latek: < nie>

Δ=25 to
√Δ=
√25=5
nie liczysz po x
ach tylko po n
ach
19 kwi 14:50
Majjjka: n1 = 9−5 / 2 = 4/2 = 2 n2= 9+5/2 = 7
19 kwi 14:52
Majjjka: i dalej zle ?
19 kwi 14:52
5-latek:

Godzina 14:50 to nie jest koniec zadania bo my mamy policzyć ile tych wyrazow jest
Wiec zobacz a
2 i a
7 sa rowne 0 a wyrazy a
3,a
4 a
5 i a
6 sa mniejszse od zera . Ile
jest tych wyrazow ?
19 kwi 14:55
Majjjka: 4?
19 kwi 14:56
5-latek: Przedzial obliczny masz dobrze (zobacz ze napisaliśmy w jednakowym czasie (14:50
19 kwi 14:56
5-latek: tak będą to 4 wyrazy
19 kwi 14:58
Majjjka: Ok,wiec to juz koniec tego zadania ?
19 kwi 14:58
Majjjka: Super,dziekuje.
19 kwi 14:58
5-latek:

Co do zadania nr 4 to należy trochę pomyslec
Mamy prosta y= mx+3 gdzie m to wspolczynnik kierunkowy tej prostej i mamy go poszukać gada

Prosta ta ma przecina obie osie układu wspolrzednych (osie maja być dodatnie
Jeśli narysuje sobie prosta np y=2x+3(czarna to już widzimy ze przy m>0 prosta ta nie
przetnie obu osi dodatnich
Wiec z tego wynika ze m <0 musi być np. taka y=−x+3 (czerona
Tylko z eto nie będzie postac naszsej szukanej prostej
Z rysunku widać ze prosta o ujemnym wspolczynniku m przecinając obie osie dodatnie wyznaczy
nam trojkat prostokątny
Pole tego trojkata ma być rowne 7
Z gimnzajum wiemy ze wspolczynnik b we wzorze funkcji liniowej informuje nas w jakim punkcie
wykres funcji przetnie os OY my may taka funkcje y=mx+3 (wiec przetnie w punkcie P= (0,3)
Mamy już punkt przecięcia z osia OY Teraz musimy znalezcz punkt Q przecięcia z osia OX o
wspolrzednych (x,0)
Wiemy z epole trojkata ma być rowne 7 i wzor na pole trojkata jest taki
P= 0,5a*h gdzie a to dlugosc boku trojkata h już znamy bo wynosi 3 (odczytane z rysunku
No to liczymy dlugosc tego boku
| | P | | P | |
P=0,5a*h to 0,5a= |
| to a= 2 |
| = policz |
| | h | | h | |
Potem policzmy m
19 kwi 15:29
5-latek: Zapomnialem dopisać ze to policzone a będzie wspolrzedna xowa punktu Q na osi OX natomiast
wspolrzedna ykowa to wiadomo będzie 0
19 kwi 15:34
Majjjka: Dziekuje

!
19 kwi 16:03