ciąg
Kasia: ciąg (a
n) określono rekurencyjnie w następujący sposób:a
1=
√2 i
| | 1 | | 1 | |
an+1= |
| (an+ |
| ). Udowodnij, że wszystkie wyrazy tego ciągu są większe od 1, zaś |
| | 2 | | an | |
sam ciąg jest ciągiem malejącym.
19 kwi 13:36
vaultboy: z nierówności między średnimi an+(1/an)≥2 , tak wgl wszystkie wyrazy są dodatnie
zatem an+1≥1/2 * 2=1 ,ale równość w średnich zachodzi gdy wyrazy są równe wtedy byłoby
an=(1/an) skoro an>0 to an=1. Ale an≠1, bo wtedy musiałoby być an−1=1 i idąc tak w dół
doszlibyśmy, że a1=1, czyli sprzeczność zatem zachodzi nierówność ostra, a nie słaba.
dalej badasz różnicę iloraz an+1/an lub różnicę an+1−an
zbadajmy iloraz
an+1/an=1/2[1+1/(an)2]<1/2[1+1]=1 czyli ciąg jest malejący c.k.d.
19 kwi 14:51