kto pomoze ciagi
maluta kto pomoze???: w ciagu arytmetycznym trzeci wyraz jest rowny 14 a jedenasty 34 oblicz roznice tego
ciagu,wyznacz pierwszy wyraz oraz sume dziesieciu pierwszych wyrazow.
2 gru 18:35
plastuś:
a
3= a
1 +2r a
11= a
1 + 10r
to: a
1+2r= 14 /*(−1)
a
1 +10r= 34
−a
1 −2r = −14
a
1 +10r= 34
−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 8r= 20 => r= 2,5
podaj teraz a
1=.........
| | a1+a10 | |
S10= |
| *10 = ( 2a1 +9r)*5=......... dokończ |
| | 2 | |
2 gru 18:44
maluta kto pomoze???: panie plastusiu może jednak pomoże pan do końca

?

bo nie rozumiem tego
2 gru 19:00