Znajdź liczbę naturalną znając sumę jej dzielników
Trapek: Liczba naturalna ma 4 dzielniki, a ich suma wynosi 56. Znajdź tę liczbę
19 kwi 13:02
ICSP: | | n | |
n − szukana liczba naturalna. Zatem jej dzielniki to : 1, k , n , |
| |
| | k | |
Dostajesz równanie :
i szukasz rozwiązań w liczbach naturalnych.
19 kwi 13:05
Trapek: Dzięki. Problem w tym, że jest to równanie z dwiema niewiadomymi.
19 kwi 17:58
PW: Czyli do tej pory to wszystko wiedziałeś?
No to jeszcze jedna wskazówka:
Rozwiąż równanie kwadratowe zmiennej k, z parametrem n.
19 kwi 18:13
Trapek: Ja mam chyba dzisiaj zaćmienie
Otrzymuję równanie k2 + k(n−55) + n = 0
Liczę Δ = (n−55)2 − 4n = n2 − 114n + 3025 musi być ≥0. Znowu liczę Δ i wychodzi mi liczba 896
.
Coś robię źle, ale nie mogę znaleźć co.
19 kwi 21:19
ICSP: To może inaczej ?

Dzielniki : 1 , k , n , nk
Ich suma :
1 + k + n + nk = 56
(k + 1)(n + 1) = 56
Dalej już prosto
19 kwi 21:34
PW: Nie zauważyłeś, że dzielnik to liczba naturalna, a więc musi istnieć taka naturalna liczba p,
że
czyli
n = kp, p > 1
i badane równanie (podane przez
ICSP) przyjmuje łatwą postać
1 + k + kp + p = 56
(k + 1)(p + 1) = 56.
Szukać "ręcznie" tych k i p, nie jest ich przecież dużo, bo są liczbami naturalnymi.
19 kwi 21:47
PW: Oj, nie widziałem Twojego zapisu z 21:34
19 kwi 21:48
Trapek: Dzięki
19 kwi 22:32