ZW funkcji
Dżepetto 18: | | x+3 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f określonej wzorem f(x) = |
| |
| | x2+7 | |
| | 1 | |
Wykres narysowany od x=−6 do x=4 i wyglądą na to, że ZW=(−∞, |
| ) największa wartość dla |
| | 2 | |
x=1
Ktoś podpowie jak wyliczyć to bez wykresu, na maturze wykres jest tylko pomocą :c
19 kwi 12:30
Dżepetto 18: Ewentualnie myślę jeszcze nad limesem w −∞ ale jak to wszystko uzasadnić
19 kwi 12:33
Benny: Sposób podany tu kiedyś:
wx
2−x−3+7w=0
Δ=0
−28w
2+12+1=0
Δ
w=256
19 kwi 13:03
Dżepetto 18: Benny musimy wyobrazić sobie wykres żeby wiedzieć ile konkretnie ms zerowych może mieć
dana funkcja czy bierzemy to jeszcze z czegoś innego? W tym przypadku skąd wiemy, ze Δ=0?
19 kwi 13:11
Metis: x+3=0
x=−3....
19 kwi 13:14
Dżepetto 18: Rzecz jasna, dziękuję obojgu
19 kwi 13:19