prawdopodobieństwo
tyu:
W pierwszej urnie są 2 kule białe i 4 czarne. W drugiej urnie jest 1 biała i 3 czarne.
Z każdej urny losujemy po jednej kuli. Zdarzenie A polega na wylosowaniu kul o takim samym
kolorze.
Sprawdź czy zdarzenia A i A' są jednakowo prawdopodobne
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak obliczyć tu moc zbioru A, bo nie wiem jak tą moc wyliczyć.
19 kwi 12:25
tyu: odpowiedź: nie są jednakowo prawdopodobne
Ale jak ją uzyskać
19 kwi 12:30
Janek191:
bb lub c c
| | 2 | | 1 | | 4 | | 3 | | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | |
P( A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 2 + 4 | | 4 | | 6 | | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
19 kwi 12:33
tyu: Dziękuję.
Prosiłbym o jakiś komentarz, bo nie wiem czy dobrze rozumiem
Urna I:
| | | |
IAI = | wybieram 2 białe z 6 kul i IΩI=6 dlatego |
| | |
Urna II:
| | | |
IAI = | wybieram 1 białą z 4 kul i IΩI=4 |
| | |
dlatego i mam dla białych kul
Dla czarnych analogicznie

Czy o to chodzi
19 kwi 12:40