układ równań
ania12712: rozwiąż graficznie i algebraicznie układ równań
x2−y2+x−y=9
x +y=2
tu nie wiem jak ruszyć
pierwsze równanie to chyba okrąg o promieniu 3ale gdzie zacząć ten okrag.jak to obliczyć?
wyznaczyłam y z drugiego,podstawiłam i wyszło mi
x =2,5
y−0,5
i ten punkt zaznaczyłam na układzie współrzędnych i co dalej
19 kwi 11:43
ICSP: Pierwsze to nie okrąg
19 kwi 11:44
ania12712: aha.no a jak już wyliczyłam x i y to co z tym dalej zrobić
19 kwi 11:46
ICSP: Wyliczyłaś algebraicznie. Teraz musisz narysować prostą oraz krzywą zadana pierwszym równaniem
i mieć nadzieję, że przetną się w punkcie ( 2.5 , −0.5)
19 kwi 11:48
ania12712: ale na jakiej podstawie mam je obliczyć

?podstawić pod x−y dowolne liczby
19 kwi 11:49
ania12712: bo właśnie nie wiem jak to narysować
19 kwi 11:50
ania12712: prosta x+y=2 narysowałam a ta krzywą jak narysować
19 kwi 11:54
19 kwi 11:55
ania12712: nie wiem to jest jakieś przekształcenie tego pierwszego równania tak
19 kwi 11:58
ICSP: Czyli zostaje podstawianie x i szukanie odpowiadających im y
19 kwi 11:59
ania12712: ale jak zrobić takie przekształcenie równania?
19 kwi 12:03
ania12712: bo jak je wyliczałam wyszło to równanie z zadania. tylko nie wiem jak do tego dojść
19 kwi 12:05
ICSP: Zaczynasz zwijać tak samo jak do równania okręgu:
| | 1 | | 1 | |
x2 + x + |
| − y2 − y − |
| = 9 |
| | 4 | | 4 | |
zwijasz :
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 − (y + |
| )2 = 9 |
| | 2 | | 2 | |
i dzielisz przez 9
dostając krzywą stożkową, a konkretniej hiperbolę
19 kwi 12:09
ania12712: a dlaczego dodałes i odjełes 1/4 w równaniu
19 kwi 12:14
ICSP: aby "dopełnić" do kwadratu sumy.
x
2 + x jest niepełnym wzorem na (a+b)
2
| | 1 | | 1 | |
x2 + x + |
| = (x + |
| )2 |
| | 4 | | 2 | |
Identyczne rzeczy robi się przy rysowaniu okręgu.
19 kwi 12:16
ania12712: aha rozumiem i teraz do tej hiperboli pod x wstawiam np 1 tak?
19 kwi 12:17
ania12712: i jeszcze czemu pod kreską ułamkową jest 3
2 a nie 9

?
19 kwi 12:19
19 kwi 12:20
ania12712: kurcze bo jak już nic nie podstawiamy to na jakiej podstawie wiemy gdzie taką hiperbole
machnąć
19 kwi 12:23
ICSP: a gdybym ci dał takie równanie :
(x − 5)
2 + (y + 3)
2 = 49
to umiałabyś to narysować ?
19 kwi 12:25
ania12712: no to tak to było okrąg, promień 7,3 do góry na osi y a−5 na x
19 kwi 12:31
Benny: Krzywa stożkowa? Pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Innego sposobu na to nie ma?
19 kwi 12:32
ICSP:

Czyli czerwony czy zielony ?( Zmniejszyłem troszkę promień)
19 kwi 12:34
ania12712: no to tak to było okrąg, promień 7,3 do góry na osi y a−5 na x
19 kwi 12:35
ania12712: no czerwony
19 kwi 12:36
ania12712: 5 w prawo i 3 w dół od 0,0
19 kwi 12:37
ICSP: Czerwony. Czyli wiesz jak z równania (x−5)
2 + (y + 3)
2 = 49 narysować okrąg.
Tak samo z równania :
Wiemy jak narysować hiperbolę.
19 kwi 12:40
ICSP: Benny, zawsze można wstawiać punkty i rysować wykres na ich podstawie.
19 kwi 12:43
ania12712: no to jest łatwe bo mamy proste dane,ale przy tej hiperboli mamy pod kreską 32
bo zrobiłam 0,5 w dół i 0,5 w lewo i od tego punkt 3 jednostki w lewo i 3jednostki w prawo i
wtedy wyjdzie, czyli to pod kreską to jest odległość od tego punktu który wyszedł
19 kwi 12:43
ICSP: zależy pod którą kreską oczywiście. To co znajduje się pod kreską z x mówi nam jak bardzo
| | 1 | | 1 | |
hiperbola będzie oddalona od punktu (x0 , y0) tutaj (− |
| , − |
| ). To co znajduje |
| | 2 | | 2 | |
się pod kreską z y informuje nas o wyglądzie jej ramion, czy będą bardziej "pionowe" czy
"poziome"
19 kwi 12:48
ania12712: a to 3
2 o czym świadczy

?
19 kwi 12:50
ICSP: | | 1 | | 1 | |
o tym że wierzchołki ramion są oddalone o 3 od punktu (− |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
19 kwi 12:51
ania12712: no właśnie tak myślałam i teraz już wszystko. wielkie dzięki
19 kwi 12:54