metryka
akiki: Wykazać,ze para (X,d) gdzie d: X×X→R spełnia warunki:
(i)∀ x, y∈X d(x, y) = 0⇔x=y,
(ii)∀x, y, z∈X d(x, y)≤d(x, z) +d(y, z)
jest przestrzenią metryczną.
Prosze o pomoc
19 kwi 11:40
akiki: bardzo prosze niech ktos cos podpowie
19 kwi 12:07
Przemysław: Podłączam się do pytania, bo czy to czasem nie jest tak, że jeszcze musi zachodzić:
∀x,y∊X: d(x,y)=d(y,x)
a d: X×X→[0,+
∞)?
Więc wg mnie d nie jest metryką w X, czyli (X,d) nie jest przestrzenią metryczną. Gdyby ktoś
powiedział gdzie się mylę to byłbym wdzięczny
21 kwi 15:24