matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Natalia:
Zapisz wyrażenie (2x−1)
2
−(x−3)(x+3) w postaci sumy algebraicznej. Oblicz jego wartość dla x=2
19 kwi 11:29
vaultboy:
4x
2
−4x+1−x
3
+3=3x
2
−4x+4 podstawię do pierwszego otrzymuję 3
2
−(−1)*5=14
19 kwi 11:36