matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Klodzia:
Wyprowadź wzór rekurencyjny na ∫
1
cos
n
(x)
dx
19 kwi 11:13
Mariusz:
1
cos
2
(x)+sin
2
(x)
∫
dx=∫
dx
cos
n
(x)
cos
n
(x)
1
1
sin
2
(x)
∫
dx=∫
dx+∫
dx
cos
n
(x)
cos
n−2
(x)
cos
n
(x)
1
1
sin(x)
∫
dx=∫
dx+∫sin(x)
dx
cos
n
(x)
cos
n−2
(x)
cos
n
(x)
Tę drugą całkę przez części
19 kwi 12:24
Mariusz:
1
1
∫
dx=∫
dx
cos(x)
π
sin(
+x)
2
1
=∫
dx
π
x
π
x
2sin(
+
)cos(
+
)
4
2
4
2
1
=∫
dx
π
x
π
x
2tan(
+
)cos
2
(
+
)
4
2
4
2
π
x
Teraz podstawienie t=tan(
+
)
4
2
19 kwi 12:33
Klodzia:
Dzięki
19 kwi 13:59