przestrzenie metryczne
akiki: sprawdz czy d jest przestrzenią metryczna
d(x,y)=log(1+|x−y|)
1) d(x,y)=0 ⇔x=y
log(1+|x−y|)=0
1+|x−y|=1
|x−y|=0
x=y
dobrze

2)d(x,y)=d(y,x)
d(x,y)=log(1+|x−y|)=log(1+|−(y−x)|)=log(1+|y−x|)=d(y,x)

i w 3) mam troche problem, więc:
d(x,y)≤d(x,z)+d(z,y)
log(1+|x−y|)≤log(1+|x−z|)+log(1+|z−y|)
log(1+|x−z|)+log(1+|z−y|)=log((1+|x−z|)*(1+|z−y|))=log(1+|x−z|+|z−y|+|x−z||z−y|) czyli
1+|x−y|≤1+|x−z|+|z−y|+|x−z||z−y|
|x−y|≤|x−z|+|z−y|+|x−z||z−y|
a dalej?
19 kwi 10:39
akiki:
19 kwi 10:51
akiki: prosze o sprawdzenie
19 kwi 10:57
akiki: up.
19 kwi 11:07
Przemysław: Tam chyba w poleceniu powinno być, sprawdzić, czy d jest metryką w X
(albo czy (X,d) jest przestrzenią metryczną), i te x,y,z∊X
1) jeszcze "w lewo" tzn. dowieść, że jeżeli x=y to d(x,y)=0
3)
|x−y|−|x−z|*|z−y|≤|x−z|+|z−y|
|x−z|*|z−y| ≥ 0
więc
|x−y|−|x−z|*|z−y| ≤ |x−y|
czyli mamy:
|x−y|≤|x−z|+|z−y|
czyli tak, jakby warunek trójkąta dla metryki a(x,y)=|x−y|
a wiemy, że wartość bezwzględna jest metryką.
Ale może to trzeba jakoś lepiej pokazać
21 kwi 15:44