ciągi : arytmetyczny i geometryczny
Iwona: Liczby 1,x,y są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a liczby 1,y,x − trzema
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz x i y.
19 kwi 10:37
Janek191:
1, x, y − kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego, więc mamy
x − 1 = y − x
1, y, x − kolejne wyrazy ciągu geometrycznego, więc
y
2 = 1*x = x
−−−−−−−−
2 x = y + 1
2 y
2 − y − 1 = 0
Δ = 1 − 4*2*(−1) = 9
√Δ = 3
| | 1 − 3 | | 1 + 3 | |
y = |
| = − 0,5 lub y = |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | |
wtedy
x = ( −0,5)
2 = 0,25 lub x = 1
2 = 1
Odp. x = 0,25 , y = −0,5 lub x = 1 , y = 1 ( ciąg stały )
======================================
19 kwi 10:49
Iwona: Super intelekt, gratuluję i dziękuję!
19 kwi 11:05