Suma wyrazów ciągu geometrycznego
Iwona: Proszę o pomoc: ciąg geometryczny
Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego −1/2, 1/6 ...
19 kwi 10:32
Janek191:
więc
| | 1 − q6 | | 1 | | | |
S6 = a1* |
| = − |
| * |
| = |
| | 1 − q | | 2 | | | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
= − |
| * |
| *(1 − |
| ) = − |
| *( 1 − |
| ) = |
| | 2 | | 4 | | 36 | | 8 | | 729 | |
| | 3 | | 728 | | 728 | | 91 | |
= − |
| * |
| = − |
| = − |
| |
| | 8 | | 729 | | 8*243 | | 243 | |
19 kwi 11:00
Iwona: Jak zwykle jesteś genialny. Dziękuję!
19 kwi 11:31