układ równań kwadratowych
ania12712: rozwiąż graficznie i algebraicznie układ równań
y=x2−4x
y=−x2−2x+4
proszę to na jutro
19 kwi 10:15
AS: A sama nie możesz pogłówkować?
Traktujesz Forum jako Biuro zleceń
19 kwi 10:18
5-latek:

czerwona y=x
2−4x
niebieska y=x
2−2x+4 (wiec narysysuj na układzie te dwie parabole i masz graficzne roziazanie
19 kwi 10:20
ania12712: kurcze bo obliczyłam to algebraicznie i wyszło mi
x1=−1,y1=5
x2=2, y2=4
19 kwi 10:24
5-latek: To policz jeszcze raz
za y wstaw x2−4x do drugiego równania i licz
19 kwi 10:28
ania12712: no właśnie tak zrobiłam,czyli wyniki są źle
19 kwi 10:31
ania12712: liczę jeszcze raz
19 kwi 10:33
ania12712: teraz mi wyszło
x1=2
y1=−4
x2=−1
y2=5
19 kwi 10:42
ania12712: 2x2−2x−4=0
a=2 b=−2 c=−4
19 kwi 10:52
ania12712: delta 36a pierwiastek z delty 6
i po obliczeniu wyszło mi
x1=2
y1=−4
x2=−1
y2=5
19 kwi 10:53
ania12712: ta niebieska wychodzi mi inaczej co robię źle
19 kwi 10:56
Janek191:

y = x
2 − 4 x
y = − x
2 − 2 x + 4
−−−−−−−−−
x
2 − 4 x = − x
2 − 2 x + 4
2 x
2 − 2x − 4 = 0 / : 2
x
2 − x − 2 = 0
Δ = 1 − 4*1*(−2) = 9
√Δ = 3
| | 1 − 3 | | 1 + 3 | |
x = |
| = − 1 lub x = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
więc
y = (−1)
2 − 4*(−1) = 1 + 4 = 5 lub y = 2
2 − 4*2 = 4 − 8 = − 4
Odp. x = − 1 , y = 5 lub x = 2 , y = − 4
================================
19 kwi 11:08
Janek191:
5 − latek zgubił minusa w drugim równaniu
19 kwi 11:09
ania12712: tak mi wyszło

czyli teraz mam dobrze.bo ten wykres się różni od tego wyżej
19 kwi 11:11
ania12712: a ja kilka razy liczyłam i nie chciało mi wyjść jak 5−latkowi
19 kwi 11:12
ania12712: dzięki wielkie
19 kwi 11:12
ania12712: rozwiąż graficznie i algebraicznie układ równań
x2−y 2+x−y=9
x +y=2
tu nie wiem jak ruszyć
pierwsze równanie to chyba okrąg o promieniu 3ale gdzie zacząć ten okrag.jak to obliczyć?
wyznaczyłam y z drugiego,podstawiłam i wyszło mi
x =2,5
y−0,5
i ten punkt zaznaczyłam na układzie współrzędnych i co dalej
19 kwi 11:37
Janek191:
x
2 −y
2 + x − y = 9
( x + 0,5)
2 − (y + 0,5)
2 = 9
| ( x + 0,5)2 | | ( y + 0,5)2 | |
| − |
| = 1 |
| 32 | | 32 | |
Jest to równanie hiperboli przesuniętej o wektor [ − 0,5 ; − 0,5 ]
a = 3 b = 3
19 kwi 12:18