Procenty składane - proszę o pomoc :(
Iwona: zad1.
Na lokatę, której oprocentowanie wynosi 4,4% w skali roku, wpłacono 18 000zł. Kapitalizacja
odsetek następuje co rok. Ile pieniędzy będzie na tej lokacie po upływie 3lat?
zad.2
Do banku wpłacono 1 000zł na lokatę z oprocentowaniem rocznym 5% i miesięczną kapitalizacją. Po
upływie tego okresu kapitał będzie wynosił − podać tylko podstawione dane do wzoru.
19 kwi 10:14
dero2005:
1)
A = Ao(1+r100)n
Ao = 18000
r = 4,4
n = 3
2)
na jaki okres wpłacono?
19 kwi 10:48
Iwona: Na czteroletnią lokatę ... przepraszam
19 kwi 10:52
Iwona: Ale nie wyliczyłeś w pierwszym. Ciekawi mnie ile wyjdzie, bo coś w moich wyliczeniach jest
inaczej niż w odp.
19 kwi 10:53
dero2005:
chyba na całym świecie 2*2 = 4
odnośnie pierwszego A = 20 482,08 zł
odnośnie drugiego
A = Ao(1+r100*m)n*m
Ao = 1000
r = 5
m = 12
n = 4
A = 1000(1+5100*12)3*12 = 10161,47 zł
19 kwi 11:02
Iwona: Odnośnie pierwszego: mi też tak wyszło jak Tobie, ale w czterech testowych odp. tego nie ma. Są
tylko: A. 19.618,85 B. 1618,85 C. 1584,27 i D. 20.584,63 Stąd moje wątpliwości.
19 kwi 11:20
Iwona: W drugim wykładnik potęgi chyba 4*12
19 kwi 11:23
dero2005:
w drugim masz rację ,moja omyłka
19 kwi 12:04