oblicz cosinus zawarty miedzy krawedzia boczna a krawedzia podstawy
fifi: help. kształtometria: Przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego płaszczyzną przechodzącą
pprzez przekątna podstawy i wierzchołek ostroslupa jest trójkątem równobocznym . oblicz
cosinus kąta zawartego między :
a) krawędzią boczną a krawędzią podstawy
b) ścianą boczną a podstawa
c) sasiednimi scianami bocznymi
jakies wskazówki proszę
19 kwi 10:11
Dziadek Mróz:

a) cos(α) = ?
b) cos(β) = ?
c) cos(γ) = ?
Najlepiej przerysuj sobie na kartkę w większej skali i tak długo patrz aż nie zauważysz jakichś
podpowiedzi
19 kwi 10:21
Dziadek Mróz:
Podpowiedź 1: Przekątna podstawy jest przekątną kwadratu, czyli gdyby krawędź podstawy oznaczyć
jako b, to a = b√2
19 kwi 10:22
dero2005:
kąt γ chyba nie tam powinien być?
19 kwi 10:39
fifi: ok już rozkminiłam . zły rysunek zrobiłam . dzięęęęki
19 kwi 10:59
Dziadek Mróz:
dero masz rację, pomyliłem ściany, to jest ściana ta po lewej i ta z tyłu, tam wtedy idzie kąt
γ
19 kwi 11:17