działania modulo
mmm: Jak liczy się takie równania? Jaki jest najszybszy sposób?
np.
13=(x*3) mod 26
z góry dzięki za odp
18 kwi 23:57
vaultboy: jeśli tam jest 3x to chyba mam dla ciebie rozwiązanie
3x=13 mod 26 zauważ, że dodawanie 26 w tej kongruencji to tak jakby dodawanie 0
będzie zachodzi równość 3x=13+26=39 mod 26. Zauważmy że (3,26)=1 wtedy możesz tj podzielić
kongruencję stronami przez 3.
Pokażę dlaczego tak jest zachodzi równość 3x−39=0 mod 26 czyli 3(x−13)=0 mod 26
zatem 26 dzieli 3(x−13), ale rozważmy jakikolwiek dzielnik pierwszy "p" 26 wtedy on też dzieli
3(x−13).
wtedy p dzieli 3 lub p dzieli (x−13). Żaden z dzielników pierwszych p nie będzie dzielił 3 bo
(26,3)=1
stąd p dzieli (x−13) dla każdego p dzielącego 26. Ostatecznie (x−13)=0 mod 26 czyli x=13 mod
26.
19 kwi 11:44