W trójkąt ABC…
Ela:

W trójkąt ABC wpisano okrąg. Wewnątrz trójkąta obrano punkt P, który połączono za pomocą
odcinków z wierzchołkami tego trójkąta oraz z punktami styczności. Trzy z powstałych w ten
sposób trójkątów zacieniowano ( na rysunku na czerwono ). Uzasadnij, że iloczyn pól
zacieniowanych trójkątów jest równy iloczynowi pól białych ( niezacieniowanych) trójkątów.
Pomocy!
18 kwi 23:20
Marcin: Nie ma nic więcej? P to jakiś przypadkowy punkt?
18 kwi 23:30
Tadeusz:
| 1 | |
Iloczyn pól trójkątów ADP, CFP i BEP |
| *xa*yb*zc |
| 8 | |
| 1 | |
Iloczyn pól trójkątów AFP, CEP i BDP |
| *xb*yc*za i to byłoby na tyle −  |
| 8 | |
19 kwi 00:49
Eta:

Z tw. o odcinkach stycznych:
|AD|=AF|=a , |DB|=BE|=b , |CE|=CF|=c
Pola trójkątów czerwonych :
S1, S2, S3
Pola trójkątów białych :
S4, S5, S6
wspólne ich wysokości to: h, w, k
| w*b | | k*c | | h*a | |
S1= |
| , S2= |
| , S3= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| h*b | | w*c | | k*a | |
S4= |
| , S5= |
| , S6= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
to : S
1*S
2*S
3 = .................
S
4*S
5*S
6 = ................
19 kwi 01:08
Eta:
19 kwi 01:09
kyrtap:
19 kwi 01:33
Ela: Nie Marcin, nic więcej nie było podane

Dziękuję
19 kwi 06:33
Tadeusz:
−
19 kwi 10:07