matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
gabi:
Granica ciągu
lim
5 * 9
n
− 3
n
+ 1
=
n ↔
∞
2 * 5
n
+ 3
2
n − 5
lim
1
lim
1
=
−
n ↔
∞
−5
n ↔
∞
5
Proszę o pomoc
18 kwi 23:07
vaultboy:
w pierwsze dzielisz licznik i mianownik przez 9
n
i dostaniesz wynik w drugiej nie za bardzo wiem o co chodzi, bo tak jakbyśmy mieli wykazać, że 1/(−5)=− (1/5) co jest prawdą
19 kwi 11:46