pomcy
xoxo: Wytłumaczy mi ktoś....?
granice
| | 1 | | 1 | |
lim ( |
| + |
| ) |
| | 4(x−2) | | (x−2)(x+2) | |
x→2
−
18 kwi 23:03
vaultboy: sprowadzasz do wspólnego mianownika
licznik=(x+2)+4
mianownik=4(x−2)(x+2)
zauważ że licznik zbiega do 8 czyli czegoś niezerowego, a mianownik do 0 od strony lewostronnej
czyli do 0 z minusem. Zatem cała granica wyniesie −∞
19 kwi 11:50
xoxo: też tak myślałam, ale w tym zadaniu musi być konkretny wynik..
19 kwi 12:18
Janek191:
19 kwi 12:24
Janek191:
| | x + 2 | | 4 | | x + 6 | |
f(x) = |
| + |
| = |
| |
| | 4*(x −2)*( x + 2) | | 4*(x −2)*(x + 2) | | 4*(x −2)*( x +2) | |
więc
lim f(x) = −
∞
x → 2
−
19 kwi 12:27
xoxo: Dzięki
19 kwi 12:42