ciagi
Myly: oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego:
b1*b3=1, b2+b3=3
b1*b*q2=1
b*q + b*q2=3
b*q(b*q)=1
b*q(1+q)=3
i nie wiem co dalej?
18 kwi 22:58
Benny: Jaka jest odpowiedź?
18 kwi 23:02
ICSP: b1 * b3 = b22 − z własności ciągu geometrycznego.
18 kwi 23:02
Myly: 31 1/2 lub −204 3/4
18 kwi 23:14
Myly: Dzięki ICSP
18 kwi 23:26
Myly: Mógłby ktoś zerknąc? bo przerwałam i teraz wróciłam do tego zadania i wynik nie zgadza się z
odpowiedzią.
b1b3=9−6b3−b32
b32+6b3+8=0
delta=4
b1= −2 lub b2=−4
b1bq2=1 => q=−1/2 lub q=−1/4 lub q=1/2 lub q=1/4
S6= (−2*[(1/2)6)/(3/2)] = −1 15/48
co tu jest źle?
19 kwi 00:21
ICSP: b1 * b3 = b22 = 1 ⇒ b2 = 1 lub b2 = −1
Nie wiem dlaczego sobie na siłę utrudniasz.
19 kwi 00:26
Myly: przeprasza\m, nie wiem czy to ta pora, czy po prostu moja zupelna glupota, ale moglbys
dokonczyc to zadanie? wychodza mi 4 liczby.........
19 kwi 00:48
ICSP: Zrobię tylko jeden przypadek : b
2 = − 1
Z drugiego równania wyliczam b
3 = 3 − b
2 = 4
| | 1 | | 1 | |
Z pierwszego równania doliczam b1 = |
| = |
| |
| | b3 | | 4 | |
| | 1 | |
Czyli ciąg jest w postaci : |
| , − 1 , 4 |
| | 4 | |
Wstawiając do wzoru na sumę:
| | 1 | | 1 − (−4)6 | | 1 | | −4095 | | −819 | | 3 | |
S6 = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| = −204 |
| |
| | 4 | | 1 − (−4) | | 4 | | 5 | | 4 | | 4 | |
19 kwi 00:55