Dla jakich wartości parametru m równanie 1 + 2cos^2x + 4cos^4x + ...
maturzysta: Dla jakich wartości parametru m równanie 1 + 2cos2x + 4cos4x + ... = m ma rozwiązania?
wyznaczyłem x ∊ (π/4 +kπ ; 3/4π +kπ) ze wzoru |q| < 1 oraz ze wzoru na sumę ciągu zbieżnego
wyszło, że cos2x = (m−1)/2m ⇒ 0≤cos2≤1 ⇒ 0≤(m−1)/2m≤1 i wyszło mi M ∊(−∞,−1> i <1,∞).
Niestety wynik powinien wynosić tylko <1,∞).
18 kwi 22:56
maturzysta: ktoś ma jakiś pomysł?
18 kwi 23:15
Mila:
Sumę obliczyłeś?
19 kwi 00:19
maturzysta: niepotrzebnie obliczałem x, wystarczylo podstawić cos2x = (m−1)/2m do założeń od |q|<1 , dzięki
czemu pozbyłem się ujemnej części rozwiązanie
19 kwi 19:35