Suma początkowych wyrazów ciągu geometrycznego :(
Iwona: Oblicz sumę 1/7 + 2/7 + 4/7+... 256 / 7 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego.
18 kwi 22:27
Iwona: Czy ktoś pomoże?
18 kwi 22:35
Iwona: Proszę o pomoc...
Oblicz sumę 1/7 + 2/7 + 4/7+... 256 / 7 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego.
18 kwi 22:38
prosta:
liczymy ile składników ma suma:
| | 256 | | 2n−1 | | 256 | |
a1qn−1= |
| −−−> |
| = |
| −−>n=9 |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
teraz wstawiamy do wzoru na S
n
18 kwi 22:46
Benny: q=2
a
n=a
1*q
n−1
n=9
S=73
18 kwi 22:47
prosta:
S9=73
18 kwi 22:48
Iwona: Baaardzo proszę o rozpisanie, jak wyliczyć n
an=a1 * qn−1
18 kwi 23:16
Iwona: No cóż, dziękuję" prosta " i dziękuję "Benny"
18 kwi 23:40
Benny: 256=2
n*2
−1
512=2
n
2
9=2
n
n=9
18 kwi 23:43
Iwona: Dziękuję Benny
18 kwi 23:51
5-latek: a
n= a
1*q
n−1
| | 256 | | 7 | |
qn−1= |
| * |
| (wiemy dlaczego? i skracamy 7 |
| | 7 | | 1 | |
q
n−1= 256
Teraz znając potęgi 2 do 10 (należy znac tak samo mak potęgi 5 np. 5
2=25 5
3=125 5
4= 625
czy potęgi 6 np. 6
2=36, 6
3=216
Wiemy ze 2
8= 256 to jeśli q=2 to n−1 musi rownac się 8 zeby dostać 256
n−1=8 to n=9
Widzisz jakie to proste ?
18 kwi 23:58