α | γ | β | ||||
Kąty α,β,γ trójkąta ABC spełniają zależność sin | sin | =sin | . | |||
2 | 2 | 2 |
α | γ | |||
Oblicz wartość wyrażenia: tg | tg | |||
2 | 2 |
α | γ |
|
| |||||||||||||||||||||||
tg | *tg | = | * | = | ||||||||||||||||||||||
2 | 2 |
|
|
| |||||||||||||||||
(*) = | |||||||||||||||||
|
α | β | γ | |||
+ | + | =90o⇔ | |||
2 | 2 | 2 |
β | α | γ | |||
=90o− | − | ||||
2 | 2 | 2 |
β | α | γ | α | γ | ||||||
sin | =sin(90o−( | + | ))=cos( | + | ) teraz wzór: | |||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
α | γ | α | γ | α | γ | |||||||
cos( | + | ) =cos( | )*cos( | )−sin( | )*sin( | )= | ||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
α | γ | β | ||||
=cos( | )*cos( | )−sin | ⇔ | |||
2 | 2 | 2 |
β | α | γ | β | |||||
sin | =cos( | )*cos( | )−sin | ⇔ | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
β | α | γ | ||||
2*sin | =cos( | )*cos( | ) | |||
2 | 2 | 2 |
α | γ |
|
| 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||
tg | *tg | == | = | = | ||||||||||||||||||||||||||||||
2 | 2 |
|
| 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |