przestrzen metryczna
akiki: sprawdz czy podana para jest przestrzenią metryczną.
(R,d), d(x,y)=√|x−y|
1) d(x,y)=0⇔x=y
√|x−y|=0
|x−y|=0
x=y →warunek spełniony
2) d(x,y)=d(y,x)
d(x,y)=√|x−y|=√|−(y−x)|=√|y−x|=d(y,x) →warunek spelniony
3) d(x,y)≤d(x,z)+d(z,y)
i tu własnie nie wiem jak udowodnic, oraz proszę o sprawdzenie czy dwa pierwsze punkty są OK
18 kwi 22:01
akiki: pomoze ktos?
18 kwi 22:13
ICSP: 1) niepełny
2) d(x,y) = √|x − y| = √|y − x| = d(y,x)
3) uzasadnij najpierw, że jeżeli a,b są liczbami dodatnimi to √a + b ≤ √a + √b
18 kwi 22:16
akiki: ehhh a konkretniej?
i co w tym 1) trzeba jeszcze dodac?
18 kwi 22:21
ICSP: pokazałeś implikacje : d(x,y) = 0 ⇒ x = y, teraz musisz pokazać implikacje w drugą stronę.
18 kwi 22:22
akiki: z tego co robilismy na zajeciach to w pkt1) konczylismy na tym ze x=y i w druga strone nie bylo
robione
18 kwi 22:24
ICSP: no to zostawmy tak jak jest. Zostaje trzeci punkt.
18 kwi 22:25
akiki: no i wlasnie prosilbym o dokladne wyjasnienie jak powinien wygladac ten pkt 3
18 kwi 22:27
ICSP: Dowód wyżej napisanej nierówności zostawiam tobie. Mamy :
d(x,y) = √|x − y| = √|x − z + z − y| ≤ √|x − z| + |z − y| ≤ √|x − z| + √|z − y| =
= d(x.z) + d(z,y)
18 kwi 22:32
b.: > w pkt1) konczylismy na tym ze x=y i w druga strone nie bylo robione
Bo to jest raczej oczywiste, ale napisać nie zaszkodzi, szczególnie że tego warunku nie można
pominąć (funkcja d=1 stale nie jest metryką, ale spełnia 1=>, 2, 3).
18 kwi 22:39