Wlasności trygonometryczne zad z trójkątów
Vexo: Używam twierdzenia ale nie potrafię obliczyć tego zadania przez pojawiający się pierwiastek.
prosze o pomoc :
Oblicz obw Δ prostokątnego o wierzchołku 90* w punkcie C, wiedząc że :
IACI = 4
SIN kąta ABC = √5/5
18 kwi 21:47
52: Pokaż jak to robisz
18 kwi 21:54
===:
współczuję −
18 kwi 21:55
Mila:
√5*c=4*5
√5*c=20 /*
√5
5*c=20
√5 /:5
c=4
√5
Z tw. Pitagorasa:
(4
√5)
2=4
2+a
2
16*5=16+a
2
Dokończ teraz.
18 kwi 21:56
Vexo: Dzięki, popełniłem błąd rachunkowy przy pierwiastku i wyszło jak w odpowiedziach 4(√5+3)
18 kwi 22:11
PW: Wnioskuję, że wystarczy popełnić błąd rachunkowy, by wyszło jak w odpowiedziach. Od dzieciństwa
tak czułem podświadomie.
18 kwi 23:41