matematyka
ona;/matma....: | | 2 | |
Narysuj wykres funkcji danej wzorem y= |
| +3 .Podaj równania asymptot,znajdz punkty |
| | x−1 | |
przeciecia sie wykresu z osiami ukladu wspolrzednych.
2 gru 18:11
ula: narysuj najpierw y=
2x
→o 1, w górę o 3
asymptoty to x=1, y=3
miejsca przecięcia
zbadaj dla x=0
y=1
dla y=0
x=
13
rysunek wykonaj sam, mój strasznie długo się ładował
2 gru 18:50
ona;/matma....: moze jednak uda ci sie ten rysunek wstawic bo nie mam pojecia jak to zrobic.....:(
2 gru 18:56
ona;/matma......: moze ktos pomoc mi to dokonczyc

?:(
2 gru 19:51
Mała: moze ktos pomoc mi to dokonczyc?:(
2 gru 20:40
Eta:
Zaraz Ci narysuję , ale strona wolno chodzi ..... cierpliwosci
2 gru 20:41
Eta:

zrób tabelkę
x −2 − 1 0 1/3 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y 2
13 2 1 0 4
zaznacz te punkty: na wykresie:
(−2, 2
13) (−1,2) (0,1) (
13,0) ( 2,4)
2 gru 20:56
Maluta: a te punkty u gory skad wziales
2 gru 21:52
Eta:
Omg
| | 2 | |
dla x= −2 y= |
| +3= −23+3= 213
|
| | −2−1 | |
| | 2 | |
dla x= −1 y= |
| +3= −1+3= 2
|
| | −1−1 | |
| | 2 | |
dla x= 0 y= |
| +3= −2+3= 1
|
| | 0−1 | |
itd...................
| | 2 | |
dla np x= −3 y= |
| +3= −12+3= 212
|
| | −3−1 | |
możesz wyznaczyć ich nieskończenie wiele
pamiętając ,że x ≠ 1
Zastanawiam się po co chodzicie do szkoły
2 gru 22:00
Arleta: mam jeszcze male pytanie do tego zadania

a te asymptoty to co jest


bo bez kitu nie wiem
7 gru 23:34
Godzio: to są wartości których wykres nigdy nie osiągnie

popatrz na przykładie y=tgα i y=ctgα tam
jest ich nieskończenie wiele
7 gru 23:36
Arleta: a w tym przykladzie asymptoty to jakie sa

wie ktos
8 gru 18:38
Kasia: patrz na wykres
x=1 i y=3
8 gru 19:15
Arleta: dziekiii
8 gru 19:17