Prawdopodobieństwo
cntrl: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w czterokrotnym rzucie symetryczną sześcienna kostką do
gry otrzymamy co najmniej dwie "dwójki" pod warunkiem ze otrzymamy co najmniej jedną "piątkę".
czyli |Ω|=6
4
A'− nie wyrzucamy piątki
|A'| = 5
4 ? Tak? I co dalej?
Jacek: Musisz wstępnie policzyć prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej jednej piątki, co w zasadzie
zrobiłeś/łaś samodzielnie:
P(A)=1−P(A')
B − wyrzucenie co najmniej dwóch dwójek w czterech rzutach, prawdopodobieństwa B nie musimy
obliczać, bo liczy się dla nas P(A∩B).
Określamy zatem liczbę zdarzeń polegających na wyrzuceniu w czterech rzutach co najmniej dwóch
dwójek oraz co najmniej jednej piątki.
Czyli mamy możliwości:
1. dwie dwójki + jedna piątka + jednokrotnie inna liczba oczek (jedna z czterech)
lub
2. dwie dwójki + dwie piątki
|A∩B|=1.+2.