Proste operacje na macierzach
deeboo: Takie zadanko z macierzy
|1 −2| { |−1 3| −3 |2 −1| } =
|3 0| |3 0| |0 4|
|1 −2| { |−1 3| − |6 −3| } =
|3 0| |3 0| |0 12|
|1 −2| * |−7 6| =
|3 0| | 3 −12|
|−7 −12|
|9 0|
Dobrze?
18 kwi 21:37
deeboo: Panie i Panowie, błagam o pomoc, bo mam przysłowiowy nóż na przysłowiowym gardle.
18 kwi 22:00
b.: Do ostatniej równości OK, ale mnożenie źle. Zobacz sobie, jak się mnoży macierze.
18 kwi 23:10
deeboo: Rzeczywiście! Dzięki za zwrócenie uwagi.
Teraz ok?
18 kwi 23:22
b.: tak, teraz dobrze
19 kwi 09:51