proszę o pomoc
lenaaa031: Prosze o wyjasnienie zadania z rozwiazaniem, zbadac ciaglosc i rozniczkowalnosc funkcji :
xysinxx2+y2 dla (x,y)≠(0,0)
f(x,y)={
0 dla (x,y)=(0,0)
18 kwi 21:35
lenaaa031: na gorze jest (xysinx)/x2+y2
18 kwi 21:37
b.: ciągłość np. tak: |x sin x| ≤ x2 ≤ x2 + y2.
różniczkowalność: sprawdź najpierw istnienie pochodnych cząstkowych i policz je, jesli istnieją
18 kwi 22:31
lenaaa031: a mozna to zrobic w ten sposob:
limsinx*(x*y)/(x2+y2)= lim 1/sinx * 1/(x2/xy + y2/xy)= lim1/sinx*1/(x/y +y/x)= 0
oczywiscie (x,y)−>0
18 kwi 22:45
b.: Nie. W pierwszej równości sinx przewędrował z licznika do mianownika. Poza tym xy/(x2+y2) nie
ma granicy, więc nawet jakby ten sinx został w liczniku, to jest kłopot.
18 kwi 23:07
b.: ...chociaż może wielkiego kłopotu nie ma, ale tak jak piszesz to to nie jest dobrze
uzasadnione.
18 kwi 23:08
lenaaa031: hmm no okej, a dlaczego tak |x sin x| ≤ x2 ≤ x2 + y2? co sie stalo z tym y z licznika ?
18 kwi 23:14
b.: na razie nic się nie stało, teraz trzeba pomnożyć obustronnie przez |y|
21 kwi 20:46