Wartość bezwzględna
Maciej: Dla jakich wartości parametru a równanie |x+a| +||x−2|−3|=1 ma dokładnie dwa rozwiązania? Jak
zabrać się za to zadanie?
18 kwi 21:23
52: Nie czy dobrze myślę (znając życie to źle), ale w wartości bezwzględnej będziesz miał liczby
≥0, zatem
|x−a| z tego wyjdzie ≥0 i z ||x−2|−3| tego również ≥0
No a suma tych wartości bezwzględnych będzie wynosiła 1 jeśli,
np.
|x−a|=0
||x−2|−3|=1
lub
|x−a|=1
||x−2|−3|=0
lub
itd.
więc dałbym że |x−a|∊<0,1> i rozwiązał to...
ale to się wydaje zbyt proste...
Masz odp ?
18 kwi 21:30
Maciej: niestety nie mam odpowiedzi
18 kwi 22:15
PW: Trochę mało. Rzeczywiście, możemy ograniczyć dziedzinę nierówności do takich x, dla
których są spełnione obie nierówności
|x − a| ≤ 1 i ||x−2| − 3| ≤ 1
bo gdyby było odwrotnie, to oczywiście równanie nie ma żadnego rozwiązania.
Nie pytają jednak o rozwiązanie, ale kiedy są dwa rozwiązania. Byłoby dobrze, gdyby nie
trudzić się rozwiązaniem za wszystkimi szczegółami, a odpowiedzieć na postawione pytanie.
18 kwi 22:19
Maciej: Czyli jak się za to zadanie zabrać?
18 kwi 22:28