Ostrosłup - objętość i cosinus kąta
zxc: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ABCD krawędź podstawy ma długość 12, a krawędź boczna
4√7.
Punkt E dzieli krawędź AC w stosunku |AE| : |EC|=1:2. Oblicz objętość ostrosłupa EOCD(O−spodek
wysokości) oraz cosinus kąta EDC.
Więc wyszło mi |AE|=4 i |EC|=8
EOCD:
Podstawa − trójkąt EOC(podstawa=8, wysokość 1/3 wysokości podstawy ABC, czyli 2√3).
Wysokość ostrosłupa z pitagorasa(trójkąt EOD) − 8
Objętość zatem wynosi 64√3 / 3
Cosinusa obliczam z trójkąta ACD(2x twierdzenie cosinusów), bo jest on równoramienny(te same
kąty
przy podstawie) i wychodzi 4√35 / 35.
Czy moje rozumowanie jest dobre czy popełniłem gdzieś błąd?
18 kwi 20:57