nierównosci
cntrl: Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x spełniona jest nierówność
| | 1 | | 1 | |
|
| x4 − |
| x3 > 3x2 − 16 |
| | 4 | | 3 | |
18 kwi 20:45
cntrl: nikt?
19 kwi 11:02
ICSP: | | 1 | | 1 | |
Udowodnij, że f(x) = |
| x4 − |
| x3 − 3x2 − 16 jest funkcją posiadająca tylko |
| | 4 | | 3 | |
dodatnie wartości.
19 kwi 11:04
ICSP: | | 1 | | 1 | |
ojc, f(x) = |
| x4 − |
| x 3 − 3x 2 + 16 oczywiście |
| | 4 | | 3 | |
19 kwi 11:05
cntrl: właśnie nie mogę tego rozłożyć
3x4 + 4x3 − 48x2 − 192 > 0
19 kwi 11:17
ICSP: a nie lepiej polecieć pochodną ?
19 kwi 11:18
Benny: Takie ładne współczynniki, pochodna aż się prosi
19 kwi 11:18
cntrl: czyli wychodzi taka
f'(x) = x(x+3)(x−2)
ale nie wiem, co dalej
19 kwi 11:24
ICSP: Szukasz ekstremów. Jeżeli wszystkie minima wyjdą dodatnie to wtedy f(x) > 0 dla dowolnego
rzeczywistego x.
19 kwi 11:27
Benny: Ja bym teraz sprawdził monotoniczność i wartości w ekstremum
19 kwi 11:27
cntrl: okej, dziękuję!
19 kwi 11:30