rownanie
Alabastrowy kaszkiet: Witam znowu, czy moge rozwiazac to rownanie przez podzielenie przez |x+57|?
A pozniej opuscic wartosc : ...=2 v ...=−2. ?
2|x+57|=|x−39|
Czy sa inne sposoby rozwiazania tego rownania?
18 kwi 20:27
Eta:
2(x+57)=x−39 lub 2(x+57)= −x+39
18 kwi 20:30
Braun:
Tak, możesz rozwiązać na przedziałach.
18 kwi 20:31
Alabastrowy kaszkiet: Ok , czyli moje rozwiazanie jest do przyjecia?
18 kwi 20:39
Alabastrowy kaszkiet: A zadanie typu: wykaz ze dla dowolnej liczby naturalnej k liczba (k3+k2)(k2+3k+2)(k+2) jest
podzielna przez 36 ?
18 kwi 20:55
Alabastrowy kaszkiet: Eta , proszę o pomoc bo mam male problemy z niektorymi zadaniami z tego działu
18 kwi 21:00
Benny: (k3+k2)(k2+3k+2)(k+2)=k2(k+1)(k+1)(k+2)(k+2)=(k(k+1)(k+2))2
iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6, więc kwadrat jest podzielny
przez 36
18 kwi 21:03
Alabastrowy kaszkiet: Mam pewien pomysl ale chyba mijajacy sie z celem liczby podzielne przez 36: 36k,36k+1...
18 kwi 21:04
J:
post 20:30 zły
18 kwi 21:12
Eta:
@J ...... a co w tym złego widzisz?
18 kwi 21:14
Eta:
Hejjjj
J ......... uzasadnisz to Twoje stwierdzenie! [P["post 20:30 zły" ?
czekam
18 kwi 21:22
Lukas:
Ja też czekam !
18 kwi 21:29
Eta:
No to czekamy
18 kwi 21:30
Lukas:
Obyśmy się doczekali bo kolacja stygnie
18 kwi 21:31
zxc: Rozwiązałem dzieląc na 3 przedziały i wyszło mi tak samo jakbym policzył sposobem Ety, więc
pomysł jest dobry
18 kwi 21:37
Alabastrowy kaszkiet: No wychodzi tak samo
18 kwi 21:39
prosta:
|x|=|y| ⇔ x=y lub x=−y to nie budzi wątpliwości
stąd:
|2x+114|=|x−39|
2x+114=x−39 lub 2x+114=−x+39 −−−−− > sposób Ety
18 kwi 21:43
Alabastrowy kaszkiet: J , napisz jak przeczytasz
18 kwi 22:20
Eta:
18 kwi 22:32
J:
przepraszam
Eta
19 kwi 00:05
Eta:
19 kwi 00:21