Błagam niech mi ktos to rązwiąze bo ja narpawde nie umiemmmmm
kasiuniak: ZBADAĆ czy są monotonicze ciągi o wyrazie ogólnym
C) an=2
2n−1
2 gru 18:04
ula: | | 2 | | 2 | | −2 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| →jest liczbą ujemną ponieważ mianownik jest |
| | n+4 | | n+3 | | (n+4)(n+3) | |
dodatni (n należy do liczb całkowitych dodatnich) → że to ciąg malejący
2 gru 19:00
kasiuniak: A MOZESZ MI JESZCZE ZROBI B I C PROSZE BARDZO
2 gru 19:07
ula: | | (n+1)2 | | n2+2n+1 | |
b0 an+1= |
| = |
|
|
| | (n+1)2+2 | | n2+2n+3 | |
| | n2+2n+1 | | n2 | |
an+1−an= |
| − |
| =
|
| | n2+2n+3 | | n2+2 | |
| | 4n+2 | |
=U(n2+2n+1)(n2+2)−n2*(n3+2n+3)}{(n2+2n+3)(n2+2)}= |
| jest dodatni |
| | (n2+2n+3)(n2+2) | |
z tego wynika , że ciąg jest rosnący
2 gru 19:13
ula: jeszcze c
an+1=22(n+1)−1=22n+1
an+1−an=22n+1−22n−1=22n*(21−2−1)=22n*32
22n >0
więc ciąg jest rosnący
2 gru 19:21
ula: jeszcze c
an+1=22(n+1)−1=22n+1
an+1−an=22n+1−22n−1=22n*(21−2−1)=22n*32
22n >0
więc ciąg jest rosnący
2 gru 19:22
ula: jeszcze c
an+1=22(n+1)−1=22n+1
an+1−an=22n+1−22n−1=22n*(21−2−1)=22n*32
22n >0
więc ciąg jest rosnący
2 gru 19:23
kasiuniak: dziekuje ci slicnzie
2 gru 19:27