matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Jac:
Jeżeli dla kąta α ∊(0;180) zachodzi równość 4cos
2
α−1=0,75, to
√
7
B)cosα=
4
3
C)sinα=
4
Z jedynki wychodzą mi obie odpowiedzi, ale wg karty odpowiedzi ma wyjść C. Dlaczego nie B?
18 kwi 19:41
Jac:
7
4 cos
2
=
4
7
√
7
cos
2
=
=
16
4
7
sin
2
+
=1
16
7
9
3
sin
2
=1−
=
=
16
16
4
Co robię nie tak?
18 kwi 19:44
Ditka:
dla α∊(0,180) cosα<0
18 kwi 19:47
Ditka:
oczywicie dla α∊(90,180)
18 kwi 19:49
Jac:
A no tak, teraz mi się wierszyk przypomniał. Dziękuję
18 kwi 20:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick