ciag
Archy: suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 5, zaś suma wyrazów o wskaźnikach
| | 10 | |
nieparzystych jest równa |
| . Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu. |
| | 3 | |
18 kwi 19:32
Archy: ?
18 kwi 20:11
Eta:
| a1 | | a1 | | 10 | |
| =5 i |
| = |
| |
| 1−q | | 1−q2 | | 3 | |
kontynuuj ..........
18 kwi 20:23
Archy: | | a1 | |
dlaczego suma nieparzystych to |
| ? |
| | 1−q2 | |
18 kwi 20:24
Eta:
a1+a3+a5+..........
a3=a1*q2 a5= a3*q2 ..........
18 kwi 20:27
Archy: aha ok thx
18 kwi 20:29
Archy: i podstawić do 3a1=10−10q
2 ?
18 kwi 20:37
Eta:
1/ a
1= 5(1−q)
| | 5(1−q) | | 10 | |
2/ |
| = |
| ⇒ q=......... |
| | (1−q)(1+q) | | 3 | |
18 kwi 20:50
Archy: dzięki
18 kwi 21:20
Eta:
ok
18 kwi 21:22